Advertisements

Project Law Education 2015-2017/ 2019-2023 Romania

Istoric

In anul 2013 Ministerul Justitiei, Consiliul Superior al Magistraturii si Parchetul General si MInisterul Educatiei au semnat un Protocol care facilita accesul elevilor la informatii  juridice. Protocolul a fost reinoit cu unele adaugari si anume ca au fost invitate toate persoanele interesate (avocati, psihologi, notari, executori, consilieri juridici, etc) sa adere fapt care ar trebui sa creasca sansele implementarii. In prezent aceasta initiativa are loc pe parcursul a catorva zile semestrial si nu cu caracter permanent.

La nivel  national au functionat si functioneaza o serie de initiative si programe in colaborare cu institutii, autoritati, organizatii non guvernamentale cu buget sau fara. Amintim  aici pe  http://www.viatafaraviolenta.ro  cat si alte initiative.

Agentia Britanica de Stiri News247WorldPress a plecat de la chestionarele  si interviurile anuale privind structurile de ordine  publica (Politie, Jandarmerie), institutii si autoritati, parchete si instantele din Romania, a analizat oportunitatile  si posibilittaile de a porni de data aceasta din comunitate catre societate si nu invers astfel ca rezultatul sa fie unul garantat.

In acest sens au existat intalniri cu autoritatile locale atat administrative cat si judiciare pentru a analiza oportunitatea unei activitati voluntare de durata cu obiective si beneficiari.  Plecand de la statisticile tot mai alarmante, de la alti factori si considerente de ordin juridic si social  astazi functioneaza probabil cel mai longeviv Proiect de Educatie Juridica dupa cel aminitit la nivel national.

Proiectul Pilot Arges 2015-2017 a urmarit implementarea Educatiei Juridice obligatorii in studiul elevilor incepand de la clasa a V-a si pana la terminarea liceului. In aceste conditii Agentia Britanica de Stiri s-a adresat cu propuneri concrete MInisterului Educatiei, MA.I. MJ, CSM si Agentiei Nationale pentru Protectia Copilului unde a prezentat initiativa.

In plan local aceste demersuri au fost prezentate Curtii de Apel PItesti, Baroului Arges, Prefectura Arges, CJ Arges, DGASPC Arges, IPJ Arges si Cotidianul Argesul . ISJ Arges a functionat ca partener principal pe toata durata desfasurarii si pana la momentul incheierii unilaterale acestui proiect in anul 2017.

Activitatile au fost tinute de catre reprezentantii partenerilor amintiti mai sus si au plecat de la cunoastere, responsabilitate si dezbatere.  Au fost vizite ale elevilor la Curtea de Apel, dezbatere cu profesorii pe diferite teme privind raspunderea civila a acestora cat si alte intalniri cu directorii de scoli si licee in cadrul proiectului .

This slideshow requires JavaScript.

 

In luna Mai a anului 2017 a fost organizata prima dezbatere nationala avand ca tema  necesitatea implementarii ca educatie juridica obligatorie ca materie de studiu. Au rapuns invitatiei Ministerul Educatiei, Agentia Nationala pentru Protectia Copilului, institutiile partenere , profesorii si directorii de scoli si licee din judetul Arges. Scoala Gimnaziala Matei Basarab din Pitesti a fost gazda dezbaterii astfel ca logistica si desfasurarea au fost un succes fapt pentru care le multumim.

This slideshow requires JavaScript.

 

Ca noutate absoluta in timpul dezbaterii au fost prezenti prin video conferinta presedintele organizatiei CYBERPOL si elevii unei clase a -VIII-a. Invitatii speciali au fost Institutul Cultural al Republicii Austria  la Bucuresti si Mr. Ricardo Baretzky, presedintele ECIPS si CYBERPOL .

Dezbaterea a fost mentionata de  JURIDICE.ro ,TVR, Legal  Magazine, RADOR  media locala.

 

2019-2023

Proiect Pilot Arges II a fost semnat de catre Curtea de Apel Pitesti si Baroul Arges dupa o pauza de doi ani in care Educatia Juridica a fost continuata limitat prin Protocolul Privind Educatia Juridica semnat in anul 2017 si se desfasoara in anumite zile din semestrele anului scolar.  In urma consultarii avute cu cei doi parteneri ( Curtea de Apel Pitesti si Baroul Arges) am luat decizia de initia un nou proiect mult mai ambitios si pe o durata de 4 ani, acesta avand  finalitate in 2023.

De retinut faptul ca toate aceste activitati se desfasoara fara buget si este exclusiv neremunerat. Voluntariatul este acoperit de  catre fiecare partener inclusiv de catre initiator care subscrie acestor randuri. Pentru acesti patru ani ne dorim multe obiective si anume: un studiu complet (gimnazial, liceal ori universitar al beneficiarilor), cunoasterea drepturilor si obligatiilor, traficul de persoane, traficul de droguri, violenta, familia, Constitutia, cat si alte situatii ori teme.

Cererile pentru adeziune si participare se poat face prin formularul de contact al initiatorului.

Primele activitati s-au tinut la Scoala Gimnaziala Matei Basarab, gazda dezbaterii din anul 2017 si continuator al eforturilor de implementare a Educatiei Juridice parte din proiectul amintit.

 

Continutul acestei pagini va fi actualizat continuu impreuna cu sectiunea dedicata articolellor rezultate din activitatile de Educatie Juridica.

Advertisements

%d bloggers like this: