Activitati privind #coronavirus si comunicate ale MApN

 

Reuniunea Consiliului Nord-Atlantic în formatul miniștrilor apărării,

în sistem de video-conferință

 

Ministrul apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, a participat miercuri, 15 aprilie, prin sistem de video-conferință, la reuniunea Consiliului Nord-Atlantic în formatul miniștrilor apărării, convocată de Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, având ca temă principală implicaţiile crizei COVID-19 asupra Alianței. La reuniune au participat, totodată, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe, Josep Borrell, precum și miniștrii apărării din Finlanda și Suedia.

Pe parcursul sesiunii a fost evaluat sprijinul pe care NATO îl asigură statelor aliate și partenere ca răspuns la criza COVID-19 şi a fost analizată perspectiva asumării unor acțiuni distincte pentru a preveni transformarea crizei sanitare pe care o reprezintă pandemia de coronavirus într-o criză securitară.

Totodată, miniștrii apărării aliați au discutat despre consolidarea măsurilor existente în domeniul rezilienței și a pregătirii civile, utilizarea mecanismelor și capabilităților NATO și au analizat consecințele geo-strategice ale pandemiei.

În același timp, a fost decisă elaborarea unui plan de răspuns la pandemii, pe baza lecțiilor desprinse și a celor mai bune practici existente la nivelul statelor aliate și al organizațiilor internaționale în contextul actualei crize, în sprijinul întăririi rezilienței la nivel aliat și al pregătirilor pentru un posibil nou val de îmbolnăviri de COVID-19 sau alte pandemii viitoare.

Ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a prezentat eforturile întreprinse pentru limitarea răspândirii virusului în România prin sprijinul acordat de către MApN autorităților naționale. De asemenea, ministrul român al apărării a evidențiat importanţa menținerii și consolidării posturii de descurajare și apărare aliate și contracararea campaniilor de dezinformare și de propagare a știrilor false legate de pandemia de COVID-19. În încheierea intervenței sale, ministrul Ciucă a reiterat angajamentul României pentru continuarea participării la operațiile, misiunile și activitățile NATO, unde militarii statelor aliate se confruntă nu doar cu amenințări specifice teatrelor de operații, ci și cu cele legate de răspândirea virusului, solicitând, în context, monitorizarea atentă a situației la nivel aliat.

 

Materiale sanitare aduse din Turcia și Germania cu aeronave MApN

O aeronavă C-27J Spartan a Forțelor Aeriene Române aduce în țară, miercuri, 15 aprilie, aproximativ șapte tone de echipamente de protecție medicală, constând în 100 de mii de măști de protecție tip FFP2 și FFP3 din Turcia.

Tot miercuri, cel de-al treilea zbor efectuat cu o aeronavă C-130 Hercules aduce, din Germania, ultima tranșă de combinezoane de protecție provenind din Coreea de Sud.

Măștile și combinezoanele de protecție au fost achiziționate de statul român prin Oficiul Național de Achiziții Centralizate și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, în cadrul eforturilor de combatere a efectelor pandemiei de COVID-19.

Distribuirea echipamentelor de protecție va fi realizată cu mijloace de transport aflate în dotarea IGSU, iar cu sprijinul inspectoratelor județene pentru situații de urgență, echipamentele vor fi alocate, în funcție de nevoi, personalului medical din țară și echipajelor operative care acționează în teren.

Ministerul Apărării Naţionale dispune de forțe și mijloace gata în orice moment să sprijine autoritățile centrale și locale în acţiuni destinate limitării răspândirii virusului COVID-19, conform planurilor de cooperare. La nevoie, MApN poate acționa și cu forțe și mijloace suplimentare celor deja pregătite, având personal și mijloace tehnice menținute în rezerva acțională.


Nr. 133
  

15 aprilie 2020

Aceste informaţii sunt disponibile şi în internet, la adresa 

 

Situația cu intervențiile MApN pentru limitarea răspândirii COVID-19

În intervalul 14 aprilie ora 16.00 – 15 aprilie ora 16.00, un număr de 2.129 militari și 421 mijloace tehnice au acționat în Bucureşti şi în ţară, în 427 misiuni de întărire a prezenței şi de asigurare a fluidizării traficului la punctele de trecere a frontierei de la Siret (Suceava), Sculeni (Iaşi), Albiţa (Vaslui), Vama Veche şi Ostrov (Constanţa), Giurgiu (Giurgiu), Bechet şi Calafat (Dolj), Porţile de Fier 1 (Mehedinţi), Stamora Moraviţa, Jimbolia şi Cenad (Timiş), Nădlac 1, Nădlac 2 şi Vărşand (Arad), Petea şi Halmeu (Satu Mare), patrulare și sprijinirea forțelor MAI în activități de ordine publică în Capitală şi în alte localități din țară, transport de echipamente medicale şi alte materiale, însoțire convoaie de transport persoane. În același interval, la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” au fost prelucrate un număr de 377 teste pentru depistarea infectării cu SARS-CoV-2.

Forțele Aeriene Române participă la efortul național de combatere a COVID-19 prin asigurarea mijloacelor aeriene care transportă în țară materiale și echipamente de protecție medicală. Astfel, miercuri, 15 aprilie, o aeronavă C-27J Spartan aduce din Turcia, aproximativ șapte tone de echipamente de protecție medicală, constând în 100 de mii de măști de protecție tip FFP2 și FFP3. De asemenea, tot în data de 15 aprilie, ultima tranșă de combinezoane de protecție provenind din Coreea de Sud, vor ajunge în România cu o aeronavă C-130 Hercules. Zborurile au fost solicitate de către Departamentul pentru Situații de Urgență din Ministerul Afacerilor Interne. Distribuirea echipamentelor va fi realizată cu mijloace de transport aflate în dotarea IGSU, iar cu sprijinul inspectoratelor județene pentru situații de urgență, echipamentele vor fi alocate, în funcție de nevoi, personalului medical din țară și echipajelor operative care acționează în teren.

Militarii Batalionului 1 CIMIC (cooperare civili-militari) din București continuă activitatea de distribuire a pachetelor cu produse alimentare de strictă necesitate pentru veteranii de război şi văduvele acestora din județele Iași, Dolj și Mehedinți, iar militarii din Batalionul 202 Apărare CBRN (Intervenție la Dezastre) „General Gheorghe Teleman” din Huși, misiunile pentru decontaminarea şi dezinfectarea căilor rutiere din municipiul Suceava. Totodată, echipe de militari din cadrul Centrului de Perfecționare Apărare CBRN „Muscel” desfășoară activități de instalare a corturilor pentru executarea triajului epidemiologic, în incintele Spitalului de Pneumofiziologie și Spitalului Municipal din Câmpulung Muscel.

De asemenea, militarii Armatei României asigură, în continuare, paza unui număr de 87 de obiective situate în municipiul București și în alte 29 de județe.

Prin regulile stabilite de cadrul legislativ (OUG 1/1999, cu modificările și completările ulterioare), coordonarea la nivel național a tuturor acțiunilor circumscrise implementării măsurilor stabilite prin decretul de instituire a situației de urgență revine Ministerului Afacerilor Interne. Ministerul Apărării Naționale are rol de sprijin și au fost luate toate măsurile pentru asigurarea forțelor și mijloacelor MApN în situațiile în care va fi necesară alocarea lor, pe tipurile de misiuni pentru care vor exista solicitări.

Militarii sunt pregătiți să sprijine autoritățile în zonele unde va fi necesară intervenția armatei.

Biroul de presă

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: