Bruxelles, 15.11.2017
COM(2017) 751 final
RAPORT AL COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIU
privind progresele înregistrate în România în cadrul Mecanismului de cooperare și de
verificare
{SWD(2017) 701 final}
- INTRODUCERE
Mecanismul de cooperare și de verificare (MCV) a fost instituit la momentul aderării
României la Uniunea Europeană în 20071
pentru a remedia deficiențele din reforma sistemului judiciar și din lupta împotriva corupției. De atunci, rapoartele privind MCV încearcă să contribuie la orientarea eforturilor autorităților române prin recomandări specifice și evaluează progresele realizate. Astfel cum a subliniat Consiliul2 , MCV se va încheia atunci
când vor fi îndeplinite în mod satisfăcător toate cele patru obiective de referință care se aplică României.
În raportul privind MCV din ianuarie 20173 , Comisia a efectuat un bilanț printr-o prezentare generală a realizărilor și a provocărilor rămase și a evidențiat principalele măsuri care mai sunt necesare pentru a se asigura îndeplinirea obiectivelor din cadrul MCV. În acest scop, Comisia a formulat douăsprezece recomandări esențiale care, dacă sunt urmate, vor conduce la încheierea procesului de cooperare și de verificare din cadrul mecanismului. Raportul a evidențiat faptul că viteza procesului va depinde de cât de repede va fi capabilă România să pună în aplicare recomandările în mod ireversibil și, de asemenea, să evite evoluțiile negative care pun sub semnul întrebării progresele realizate în ultimii 10 ani.
Prin urmare, în această fază a MCV, prezentul raport prezintă progresele înregistrate în ceea ce privește respectarea recomandărilor menționate în raportul din ianuarie 2017. La fel ca în anii anteriori, raportul este rezultatul unui proces atent de analiză întreprins de Comisie și sebazează pe cooperarea strânsă cu instituțiile din România, precum și pe contribuția societății civile și a altor părți interesate, printre care și a altor state membre.
În discursul său privind starea Uniunii din septembrie 2017, președintele Juncker a subliniat importanța statului de drept și a independenței sistemului judiciar4 : un imperativ valabil pentru toate statele membre ale UE, nu numai pentru cele care fac obiectul MCV.
Se subliniază astfel importanța de a evita un climat de confruntare între diferitele ramuri ale statului, ceea ce ar avea consecințe negative asupra independenței sistemului judiciar, problemă care a fost menționată în raportul din ianuarie 2017 și care a rămas de actualitate în perioada de referință a prezentului raport.
Pe baza analizei sale cu privire la progresele înregistrate în România pe durata întregului proces de cooperare și de verificare din cadrul mecanismului începând cu anul 2007 și pe baza progreselor realizate de la publicarea raportului din ianuarie 2017, Comisia rămâne de părere că printr-o cooperare loială între instituțiile statului, printr-o orientare politică fermă care să mențină cu strictețe progresele deja înregistrate și prin respectarea independenței sistemului judiciar, România va fi în măsură să pună în aplicare, în viitorul apropiat, recomandările restante din cadrul MCV.
Comisia intenționează, către sfârșitul anului 2018, să publice un nou raport privind progresele înregistrate și este pregătită să acorde asistență suplimentară pentru a ajuta România să pună în aplicare recomandările restante în vederea consolidării ireversibilității progreselor și pentru a pune astfel capăt mecanismului.
1 Concluziile Consiliului de Miniștri, 17 octombrie 2006 (13339/06); Decizia Comisiei de stabilire a unui mecanism de cooperare și de verificare a progresului realizat de România în vederea atingerii anumitor obiective de referință specifice în domeniul reformei sistemului judiciar și al luptei împotriva corupției, 13 decembrie 2006 [C(2006) 6569 final].
2 Concluziile Consiliului privind MCV.
3 COM(2017)44. 4
http://europa.eu/rapid/press-release_SPEECH-17-3165_ro.htm
Download Raport MCV Romania
Source: Comisia Europeana
By
Robert Williams
Editor in Chief