Romania: Ministerul Justitiei

Strategia Națională Anticorupție – Cea de-a treia reuniune a platformei de cooperare a mediului de afaceri

În data de 12 decembrie 2017, Ministerul Justiției a organizat cea de-a treia reuniune a platformei de cooperare a mediului de afaceri, prevăzută de Strategia Națională Anticorupție (SNA) 2016-2020.

Reuniunea a fost condusă de doamna conf. univ. dr. Marieta SAFTA, secretar de stat în cadrul Ministerului Justiției, care a subliniat importanța îndeplinirii obligațiilor strategice de către toți factorii implicați, în contextul în care  îndeplinirea obligațiilor SNA reprezintă o responsabilitate asumată atât nivel intern, cât și extern. Ultimul raport al Comisiei Europene publicat în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) a recunoscut ”potențialul SNA 2016-2020 de a deveni o politică eficace de prevenire a corupției dacă este pusă în aplicare în mod corespunzător și monitorizată pe teren”, așadar potențialul de instrument intern de monitorizare eficientă a implementării măsurilor anticorupție, inclusiv prin asumarea recomandărilor internaționale.   A   remarcat, totodată,  importanța reuniunilor periodice ale acestei platforme din perspectiva consultărilor dintre  Ministerul Justiției și partenerii din cadrul mediului de afaceri cu privire la proiectele aflate în derulare, subliniind importanța experienței bogate și a bunelor practici ale companiilor cu capital privat în ceea ce privește promovarea integrității, fapt care poate constitui o premisă solidă pentru consolidarea și îmbunătățirea practicilor din sectorul întreprinderilor publice.

În continuare, participanții,  reprezentanți din administrația publică centrală care tutelează întreprinderi publice, companii cu capital privat, structuri asociative ale mediului de afaceri, au împărtășit proiectele și activitățile pe care le desfășoară în zona de prevenire a corupției, dar și dificultățile cu care se confruntă pe fondul modificărilor legislative ce au impact asupra mediului privat.

Cu aceeași ocazie a fost prezentat participanților la reuniune proiectul Metodologiei standard de evaluare a riscurilor de corupție în cadrul autorităților și instituțiilor publice centrale, precum și proiectul Metodologiei de evaluare ex-post a incidentelor de integritate, necesare atingerii Obiectivului general nr. 2 din SNA ”Creșterea integrității instituționale prin includerea măsurilor de prevenire a corupției ca elemente obligatorii ale planurilor manageriale și evaluarea lor periodică ca parte integrantă a performanței administrative”, elaborate de către cele două Grupuri de lucru inter-instituționale constituite în acest scop la nivelul Ministerului Justiției.

Reuniunea a constituit un bun prilej de dezvoltare a dialogului  între participanți, în realizarea obiectivelor Strategiei  Naționale Anticorupție.

Participarea domnului prof. univ. dr. Tudorel TOADER, ministrul justiției, la ceremonia de depunere a jurământului de către notarii publici, sediul Ministerului Justiției

În data de 12 decembrie 2017, la sediul Ministerului Justiției, s-a desfășurat, în prezența domnilor prof.univ.dr. Tudorel TOADER, ministrul justiției, Nicolae-Liviu POPA, secretar de stat şi Dumitru-Viorel MĂNESCU, președintele Uniunii Naționale a Notarilor Publici, ceremonia de depunere a jurământului de către notarii publici care au promovat examenul de notar public pentru notarii stagiari admiși la examenul de definitivat și concursul pentru ocuparea posturilor vacante de către persoanele care au exercitat cel puțin 6 ani funcții de specialitate juridică, organizate de Institutul Notarial Român în zilele de 4, 5, 6 şi 7 septembrie 2017.

Menționăm faptul că, în urma examenului și a concursului au dobândit calitatea de notar public un număr de 73 persoane, acestea depunând jurământul în conformitate cu dispozițiile art. 38 din Legea notarilor publici și a activității notariale nr. 36/1995.

 

 

Strategia Naţională Anticorupţie – Cea de-a treia reuniune a platformei de cooperare a societății civile

În data de 12 decembrie 2017, Ministerul Justiției a organizat cea de-a treia reuniune a platformei de cooperare a societății civile, prevăzută de Strategia Națională Anticorupție (SNA) 2016-2020.

Reuniunea a fost condusă de doamna conf. univ. dr. Marieta SAFTA, secretar de stat în cadrul Ministerului Justiției, care a subliniat importanța îndeplinirii obligațiilor strategice de către toți factorii implicați, în contextul în care îndeplinirea obligațiilor SNA reprezintă o responsabilitate asumată atât nivel intern, cât și extern. Ultimul raport al Comisiei Europene publicat în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV), a menționat în mod expres, că ”Primul raport privind punerea în aplicare a măsurilor va fi publicat la începutul anului 2018 și va oferi o imagine de ansamblu cuprinzătoare a progreselor înregistrate”, și a recunoscut ”potențialul SNA 2016-2020 de a deveni o politică eficace de prevenire a corupției dacă este pusă în aplicare în mod corespunzător și monitorizată pe teren”. Aceste evidențieri relevă potențialul SNA 2016-2020 de deveni un instrument intern de monitorizare eficientă a implementării măsurilor anticorupție, inclusiv prin asumarea recomandărilor internaționale.

În același cadru a fost reiterat faptul că reuniunile periodice organizate la nivelul acestei platforme reprezintă o oportunitate pentru Ministerul Justiției de a consulta partenerii din cadrul organizațiilor neguvernamentale cu privire la proiectele aflate în derulare, dar şi un mecanism viabil de implicare a societății civile în agenda anticorupție.

Participanții la această întâlnire au prezentat proiectele pe care le derulează în materia luptei împotriva corupției, care urmăresc diverse aspecte, cum ar fi: educația anticorupție, analize și studii care vizează transparența și modul de cheltuire a banilor publici, finanțarea partidelor politice, unele proiecte fiind desfășurate concomitent în mai multe țări.

Totodată, în cadrul reuniunii a fost analizată și aprobată propunerea referitoare la aderarea la platforma de cooperare a societății civile a organizației neguvernamentale Syene – Centrul pentru Educație.

Cu aceeași ocazie a fost prezentat proiectul Metodologiei standard de evaluare a riscurilor de corupție în cadrul autorităților și instituțiilor publice centrale, precum și proiectul Metodologiei de evaluare ex-post a incidentelor de integritate, necesare atingerii Obiectivului general nr. 2 din SNA ”Creșterea integrității instituționale prin includerea măsurilor de prevenire a corupției ca elemente obligatorii ale planurilor manageriale și evaluarea lor periodică ca parte integrantă a performanței administrative”, elaborate de către cele două Grupuri de lucru inter-instituționale constituite în acest scop, la nivelul Ministerului Justiției.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: